Հայաստանում սննդի ոլորտում գործող տնտեսվարողները կռեյթինգավորվեն
Առաջիկայում Հայաստանում հանրային սննդի կետերի վրա տեսանելի կլինի որակավորման մասին նշաններ: Սմայլիկնե՞ր, գունավոր պիտակնե՞ր, թե՞ մեկ այլ բան, Սննդամթերքի անվտանգության պետական ծառայության մասնագետները դեռ չեն որոշել: Մինչ այդ դեռ հսկայածավալ աշխատանք կա:
Զարգացած երկրներում քաղաքացիները միս գնելիս գիտեն, թե մորթված անասունը քանի՞ տարեկան, ի՞նչ սեռի է եղել, գիտեն, վաճառվող մսի ճարպի հաստությունը, կամ էլ վաճառվող ձվի դեղնուցի մգությունը, դիրքը, ռեստորանների վրա էլ փակցված են ռեյտինգի մասին վկայող նշաններ: Հայաստանում այս առումով պատկերը տխրեցնող է ու մտահոգիչ:
Սպառողը չգիտի՝ գնած ապրանքը ձիո՞ւ, թե՞ կովի միս է, էլ չենք խոսում անասունի տարիքի մասին: Ռեյթինգավորման մեկնարկի մասին ՍԱՊԾ-ում այս տարի առաջին անգամ են բարձրաձայնում: Սննդամթերքի անվտանգության ապահովումը տնտեսվարողների համար պարտադիր պայման է, իսկ որակավորմանը վերաբերող հարցաթերթիկների լրացումը՝ կամավոր:
«Որակավորման նպատակը սպառողին գիտակցված ընտրության հնարավորություն տալն է, սպառողը պետք է իմանա, թե արտաքինից միանման թվացող երկու ապրանքի համար ինչու է տարբեր գին վճարում»,-ասաց ՍԱՊԾ տվյալների վերլուծության ու խորհրդատվության բաժնի պետ Դիանա Միրզոյանը՝ Ծաղկաձորում անցակցված «Սննդամթերքի անվտանգության ոլորտում իրականացվող ծրագրերի լուսաբանում» թեմայով սեմինարի ժամանակ:
Ռեյթինգավորման առաջին քայլը արտադրության՝ մասնավորապես մսամթերքի արտադրության ոլորտում է: Հենց այստեղ բախվել են առաջին դժվարությանը, ծառայության տվյալների բազայում տնտեսվարողների մասին տվյալները հնացած են: Պարզվել է, որ բազայում եղած 72 տնտեսվարողներից շատերը հիմա այլ ոլորտում են կամ էլ ընդհանրապես չեն գործում: Մսամթերքի արտադրության ոլորտում պիլոտային ծրագրից հետո այժմ արդյունքներն են ամփոփում: Իսկ մինչ այդ պիլոտային նոր ծրագիր են սկսել կաթնամթերքի արտադրության ոլորտում:
«Մսամթերքի արտադրության ոլորտի մի քանի տնտեսվարողներ հրաժարվել են հարցաթերթիկները լրացնելուց: Մենք ոչ մեկի չենք ստիպել, բացատրել ենք, ընտրությունը կամավորության սկզբունքով է եղել»,-ասաց Դ. Միրզոյանը:
Թե ինչ որակավորում կստանան արտադրողները, առաջինը կիմանան ծառայությունում ու ծրագրի իրականացման գործում իրենց հետ համագործակցող «Տնտեսական հետազոտությունների և զարգացման աջակցության կենտրոն» ՀԿ-ում, իսկ ավելի ուշ դրանք հայտնի կդառնան սպառողներին:
«Եթե ասենք, որ այս տարվա վերջին սպառողներն արդեն կիմանան տնտեսվարողների որակավորման մասին, սուտ կլինի, անելիքները դեռ շատ են, հստակ ժամանակ ասելը՝ դժվար»,-նշեց Դ. Միրզոյանը:
Հիշեցնենք, որ սեմինարն անցկացվում էր «Անասնապահության զարգացումը Հայաստանի հարավում» ծրագրի աջակցությամբ: Այն իրականացվում է «Ռազմավարական զարգացման գործակալություն» ՀԿ-ի և ֆինանսավորվում «Շվեյցարիայի զարգացման և համագործակցության գործակալության» կողմից:
Հարակից հրապարակումներ`
- ՍԱՊԾ-ն պարտավոր է իր աշխատանքով երաշխավորել, որ պաշտպանում է քաղաքացիների շահերը. վարչապետ
- Պետական երկու մարմին կուսումնասիրեն ՀՀ քաղաքացիների սննդակարգը
Լրահոս
Տեսանյութեր
Եթե մտանք նոր սահման գծելու տրամաբանության մեջ, մենք մեր բոլոր սահմանները կկորցնենք. Փաշինյան